Bir Duayen, Bir İşletme; Levent Karamişe, Mise Coffee
Bu ay rotamızı İstanbul’un yeni ve sevilen işletmelerinden Mise Coffee’ye çevirdik. Denge’li işletmelerden, Deposite AVM’nin içinde yer alan Mise Coffee; birbirinden lezzetli filtre kahveleri olan şık bir mekan…
Bu başarılı ve şık mekanın işletmecisi Levent Karamişe sizlerle…
Bize işletmenizden kısaca bahseder misiniz? Ne zaman kuruldu, bu işe girerken ne düşündünüz?
Tabi ki… Uzun yıllar finans sektöründe çalıştıktan sonra bir kahve sever olarak coffee shop açmaya karar verdim. Bu girişimim aslında finans sektöründe herkesin hayalini kurduğu bir atılımdı. 2012 yılında bir kahve firmasının franchise’ı olarak işe başladım. Arkhe’yle de ilk kez o zaman tanıştım. Bugün ise yani 2019 yılı başında kendi kurduğum marka ile yola devam ediyorum.
İşletmenizi diğer işletmelerden farklı kılan en önemli özellik nedir?
Güzel bir soru… Az önce de belirttiğim gibi hayalini kurduğum bir alanda işimi severek yapıyorum. 7 yıldır kahve sektörünün içerisinde her geçen gün kendimi ve hedeflerimi geliştirerek bugünlere geldim. Bu süre tek bir alana adapte olunca ciddi bir zaman ve tecrübe demek. Kahve ise bambaşka bir kültür… Bizi farklı kılan nokta, hepimizin müşteri gibi davranmasından kaynaklanıyor. Gelen insanları anlamaya çalışıyor ve kendimize yapılmamasını istediğimiz şeyleri müşterilerimize yaşatmamaya çalışıyoruz.
Aslında empati kurarak ilerliyorsunuz, başarınızın da sırrı bu o halde öyle değil mi?
Evet, çok doğru tam da yaptığımız empati kurmak… Örneğin kendimizin tüketmediği kahveyi insanlara vermiyoruz. Tadını beğenmediysek imha ediyoruz. Yani önce kendimiz tadına bakıyoruz ve biz beğenirsek insanlara öneriyoruz. Başarıdan kasıt tercih edilmek ve beğenilmek ise evet başarımızın sırrı da empati kurmak ve sürekli kendimizi, bilgilerimizi güncellemekten geçiyor.
Bu sektörde iyi işler yapabilmek için neler gerekiyor? Sektöre girmek isteyen yeni girişimci adaylarına ne tavsiye edersiniz?
Aslında başarımızın sırrında da bahsettiğim gibi empati kurmak, işi iyi takip etmek, çok çalışmak ve sürekli araştırmak. Sektöre girmek isteyenlere yani girişimci adaylarına; emin ve sağlam adımlarla ilerlemelerini tavsiye ediyorum.
Sizce, yeme içme sektörünün en temel sorunları neler? Sektörün geleceğiyle ilgili iyimser misiniz, yoksa karamsar mı, Neden?
Sektörün en büyük problemi bence yetişmiş insan kaynağının ve ara elemanların olmaması. Henüz insan kaynağı yetiştiren bir yapı oluşmuş değil. Herkes kulaktan dolma bilgiler ile hayatına devam ediyor. Bilgiye dayalı bir yapı maalesef yok. Diğer taraftan yetişmiş personelin taleplerini karşılayabilecek bir iş potansiyeli henüz yok. Maalesef kısıtlı kaynaklar söz konusu. Tabi gelecek ile ilgili konuşmak gerekirse yeme içme sektörünün geleceğinden bahsetmemiz için toplumun refah düzeyinin yükselmesi gerektiğini düşünüyorum. Mutlaka kişi başı gelirin yükselmesi gerekir. Tabi bu konuya girersek uzun saatler konuşmak gerekir. Özet olarak hayat devam edecek, kısa düşünmemek lazım.
Arkhe’yi tercih etme sebebiniz ne oldu? Bu tercihiniz işletmenize ne kazandırdı? Öncesini ve sonrasını değerlendirebilir misiniz?
Arkhe’yi tercih sebebimiz ise tamamen duygusal :) Espri bir yana sektörün dinamiklerini bilen ve yerinde çözümler üreten nazik ve anlayışlı bir ekip olması tercih sebebi oldu. Bu özellikleri bir arada bulmak ise oldukça zor… Sektördeki tüm faaliyetlerimi Arkhe Yazılım Teknolojileri ile rahatlıkla yürüttüm diyebilirim. Kısaca donanımlı ve yardımsever bir ekip var orada.
Sizce, Arkhe’yi rakiplerinden ayıran en büyük özellik nedir?
İletişime açıklar. 7/24 ulaşabiliyor olmak, ulaştığında da sorununu gerçekten çözmeye çalışan biriyle muhatap olmak da ayrı bir güven kaynağı. Teşekkürler Arkhe…