Bir Duayen, Bir İşletme; Volkan Tangör, Joker No.19
İstanbul’un başarılı işletmelerinden biri olan Joker No.19’un, Beşiktaş merkezdeki mekanına sizler için uğradık. Beyoğlu’ndaki çizgisini bozmadan Beşiktaş’ta da başarılı hizmetini devam ettiren işletme, oldukça geniş ve ferah bir mekana sahip.
İşletmeci ve çalışanlarının sizi evinizde hissi yaşatan karşılamaları ve güler yüzleri ise hayranlık uyandıracak derecede doğal ve sıcak…
Teşekkürler Joker No.19…
Bize işletmenizden kısaca bahseder misiniz? Ne zaman kuruldu, bu işe girerken ne düşündünüz?
22 yaşındayken yani 2002 yılında henüz öğrenciyken kurdum. İki ortak yola çıktık… Belki de alkole fazla para harcadığım için daha az para harcamak adına açmış bile olabilirim. Çünkü çok küçücük bir sermaye ile açıldı Joker. 300 dolar gibi bir rakamla başladım, kazancımızda artış oldukça işi geliştirdik. İlk başladığımızda bir garsondan daha az kazanıyorduk. Sonra sevildik ve yavaş yavaş büyüdük.
Peki, Neden Joker?
Joker ilk açtığımızda oyun kafeydi. Türkiye’de hiç olmayan oyunların oynandığı bir kafe. İlk açıldığında 35 m2 bir dükkandaydık Beyoğlu’nda. Sonra yavaş yavaş biz büyüdükçe mekanımız da büyüdü. İlk başta basit sandviçler oluşturduk, yemek hizmeti başladıktan sonra Caddebostan’a bir şube açtık, mutfağını biraz daha iyileştirdik. Beşiktaş’a geçtiğimizde ise biraz daha mutfağı hareketlendirdik ve kokteyller daha da gelişti. Çocuğum olduktan sonra çocuklu insanların da gelebileceği bir konsepte geçiş yaptık. İleride Joker belki de bir huzur evi olacak. Arada bunun espirilerini yapıyoruz. Bizim yaş büyüdükçe mekan da büyüyecek…
İşletmenizi diğer işletmelerden farklı kılan en önemli özellik nedir?
Biz devamlı kendimizi yenilemeye çalışıyor, hiçbir zaman “evet olduk” demiyoruz. Şu anda bile yapabileceklerimizin henüz yüzde 20’sini yaptığımızı düşünüyoruz. Amacımız daha iyisini yapmak ve oldum dememek. Şu an işler güzel, belki de Beyoğlu’ndan çıkan bir işletme yani Beyoğlu mekanı olduğumuz için bugün her şey mükemmel olabilir, ama yarın olmayabilir. O yüzden devamlı çalışıp, durmamak gerekiyor. Kendimizi yenilememiz şart. Bunun için yatırım yapıyor, çalışanlarımızın yurt dışında, eğitimlere katılarak kendini geliştirmelerini sağlıyoruz.
Kaç şubeniz var, başka şehirlere de açmayı düşünüyor musunuz?
Şu anda 2 şubemiz var. Hayır bir başka ilde de olmayı düşünmüyoruz. Sırası gelmişken söylemek istiyorum, bizi yani bu dükkanı diğerlerinden farklı kılan şey para kazanmak için açmış olmamamız. Biz, mutlu olmak için açtık bu mekanı. Sadece ticari düşününce ile para kazanamazsın. İnsanları mutlu etmeye çalışmak için kuruldu Joker.
Başarınızın sırrı da bu o zaman?
Evet, olabilir. Başarılıysak şayet.. ????
Peki, sorumuzu şöyle değiştirelim :) Bu sektörde iyi işler yapabilmek için neler gerekiyor? Sektöre girmek isteyen yeni girişimci adaylarına ne tavsiye edersiniz…
Bu işi yapmış olmak gerekiyor. Mesela bana yine başka bir yerden tecrübeli bir eleman da gelse, Joker’de her zaman bulaşıktan başlar. Her kademeyi görmek gerekir. Neden o insanın her zaman sigaraya çıkmak istediği o zaman anlaşılabiliyor, bulaşığı yıkarken, bardak kırılınca neden kırılıyor diye kızmıyorsunuz. Çünkü siz de çok bardak kırmışsınızdır ve neden öyle olduğunu bu şekilde anlayabiliyorsunuz. Aynı şeyleri yaşamış oluyorsunuz, kızmamayı öğreniyorsunuz. Neyin doğru neyin yanlış yapılabileceğini biliyorsunuz. O yüzden beni burada herkes garson sanıyor, patron olduğumu kimse anlamıyor. Ben böyle mutluyum, patron olduğumu söylemelerini istemem.
Sektöre girmek isteyen yeni girişimci adaylarına ne tavsiye edersiniz…
İlk başta bol bol çalışacaklar, bunu bilmeleri gerekiyor. Patronluk diye bir dünya yok. 1-2 sene patron olursunuz, daha sonra yeni iş ararsınız. Bizim sektörde genelde öyle oluyor, patronun az çalışıldığı düşünülüyor. Ama patronlar en fazla çalışan olması gerekiyor. Benim felsefeme ve bakış açıma göre de patronlar daha fazla çalışmalı. Doğru sistemleri kurunca, çalışma saati azalabiliyor ama yine de tam anlamıyla kurtulunmuyor.
Arkhe’yi tercih etme sebebiniz ne oldu?
Joker felsefesi gibi… Her zaman geliştirmek gerekiyor. Eskiden 5-6 tane farklı yazılım kullandık, ama her zaman daha iyisi var, bunu gözardı edemeyiz. Daha iyisi varsa, onu yapmamız gerekiyor. Bizde her şeyde bu böyle... Bulaşık makinesinin bile bozulmasını beklemeden işimizi kolaylaştıracak, iyi olan hangisiyse alıp, kullanıyoruz. Ben aslında matematikçiyim. Fizik mühendisiyim ama matematiği daha çok seviyorum. Arkhe’nin raporlarını çok beğeniyorum. Çıkardığım istatistikler ile operasyon sırasında gözden kaçırmış olduğum yerleri daha net görebiliyorum. Bir şey hatalıysa, raporlarda çok rahat tespit edebiliyorum.
Bu tercihiniz işletmenize ne kazandırdı?
Aldığınız raporun doğrusal olarak irdelenmesi doğru değil. Bu şekilde değerlendirecek olursak “Bu böyle, şöyle olursa daha iyi olur” gibi yorumlar gelir. Raporlarınızın detaylı olması alacağınız aksiyon planın inandırıcı olmasını sağlar. Dayanağınız veriler ile netleşmemişse inandırıcılığınız kaybolur. 17 senedir bu işin içerisindeyim. Öncesini diğer mekanlardaki çalışmalarımı da eklerseniz 22 senedir bu işi yapıyorum. Çoğu insan inanmamayı seçiyor. Mesela en son bazı ürünlerin fiyatlarını artırmak konusundan örnek vereyim. 2 liralık bir artış çok önemli bir rakam diyorum. 2 lira artış olunca o ürünlerin günlük satışının ne kadar çok düştüğünü ve kişilerin başka ürüne yöneldiğini biliyorum. Bu raporlamalardan her şey görünüyor. Her şeyin bir ölçüsü var. Ben her zaman derim, mesela Cin Tonik’i 60 liraya veriyorlar. Ben vermem… Eğer 60 liraya veriyorlarsa 1 tane içerim. 45 liraya veriyorlarsa 3 tane içerim. Programdan doğrusunu görüyoruz. Kafanıza göre zam yaparsanız, kazanamazsınız. Her şey verilere uygun olduğunda bir süre sonra talebi ve tercih edildiğinizi de görüyorsunuz. Arkhe bu detaylar konusunda çok yetenekli bir firma, yönetsel olarak ihtiyaçlarımı karşıladığı için de tercih ettim.
Sizce, Arkhe’yi rakiplerinden ayıran en büyük özellik nedir?
Raporlamaları güzel… Detaylı olduğu için tercih ediyorum ve bunun böyle olmasını çok seviyorum. Stok takibi de çok iyi. Etrafımda da öneriyorum Arkhe’yi.