En Eski Gastronomi Kulübü; Chaîne des Rôtisseurs
1950 yılında Paris’te kurularak dünyaya yayılan Chaîne des Rôtisseurs, iyi yiyeceğin korunmasının yanı sıra mutfak sanatları ve sofra zevklerinin yaşatılması amacıyla hayata geçirilmiş en eski uluslararası gastronomi kulübüdür.
Chaîne des Rôtisseurs’ın hikâyesi, 1248 yılında IX. Louis’in Paris Belediye Başkanı'nı esnaf organizasyonlarını ve loncaları düzenlemek üzere göreve getirmesiyle başlar. Burada amaç, işinde iyi olan çırakları ve iyi şefleri yetiştirmek; lonca üyelerine yepyeni teknikleri öğretmek…
Paris Belediye Başkanı, çoğunlukla kaz kızartma ustalarının da içerisinde olduğu 100 esnafı bir araya getirir ve çalışmalara hız kazandırır. Les Ayeurs Loncası, kaz etinde ustalaşmış kişilerden oluşturulur ve zamanla iyi şefler ünlerine ün katar.
Fransa’da hayata geçirilen Les Ayeurs Loncası, kaz eti üzerine yoğunlaşıp çalışırken, 1509 yılında XII. Louis tarafından isimleri Rôtisseurs olarak değiştirilir. Rôtisseurs, faaliyet kapsamı olarak av hayvanlarından kuzuya kadar tüm etler üzerinde çalışmayı amaç edinir. Kraliyet sofralarına layık bir standart oluşturmak niyetiyle oluşturulan lonca, Fransız İhtilali’nden sonra dağılır.
1950 yılında ise Louis Giraudin ve Marcel Darin adlı iki profesyonel aşçı ile Gastronomi Prensi olarak anılan Curnonsky, Dr. August Becart, Jean Valby isimli gastronomlar bir araya gelerek, Rötisseurs'leri tekrar canlandırmak üzere girişimde bulunurlar. Aynı yıl içerisinde Confrerie de la Chaine des Rötisseurs adını verdikleri dernek kurulur. Daha önce iki çapraz şiş, dört et kancası ve alevlerin yanmakta olduğu ocak ambleminde yapılan küçük değişikliklerle yeni logo oluşturulur. Organizasyon, 1610 yılında kraliyet himayesi altına alınır.
Chaîne des Rôtisseurs, bünyesine yeni katılarak yeme-içme kültürüne ilgi duyan üyelerine; iyi yiyeceği paylaşabilecekleri ve kardeşliği derinlemesine hissedebilecekleri kişilerle tanışma fırsatını veriyor.
Sektörde son derece merak uyandıran girişim, sahip olduğu tahmini 25 bin profesyonel ve amatörlerden oluşan üyesi ile bugün dünyada 80 ülkede faaliyet gösteriyor. Zaman içinde Fransa’yı aşarak tüm dünyaya yayılan derneğe Türkiye, 1994 yılı itibariyle dâhil oluyor. Chaîne des Rôtisseurs’ın İstanbul, Ankara ve Antalya’da şubeleri bulunuyor.
Türkiyedeki derneğe üye aşçıların edindiği deneyimlerin ışığında, restoranların daha renkli bir hal alacağı aşikâr görünüyor. Chaîne des Rôtisseurs Türkiye üyeleri, çeşitli seminer ve yarışmalarla yeteneklerini ortaya koyma imkânı buluyorlar, her geçen gün farklı mutfakları da tanıyarak gastronomi dünyasına hâkim olmanın keyfini yaşıyorlar.