Beynimize daha çok enerji veren ketonlar

Ketojenik diyet, karbonhidrat tüketimini düşürerek yağ tüketimini artıran bir beslenme türüdür. Vücutta karbonhidratların azalması sonucunda vücut ‘ketosis’ adı verilen metabolik bir döneme girer. Ketosis; vücudun enerji üretmek için karbonhidrat bulamaması durumunda yağ yakarak enerji sağlaması durumuna verilen isimdir.

Ketosis dönemde, vücut yüksek miktarda enerji ihtiyacını karşılamak için enerjiyi yağ tüketiminden sağlar. Karaciğer yağları ketonlara dönüştürür. Ketonlar ise beyine enerji sağlamaya başlar.

Bilimsel temelli birçok araştırmanın konusu olan ketojenik diyetin; kilo kontrolü, diyabet, kanser, epilepsi ve Alzheimer hastalığına karşı etkili olabileceği belirlenmiştir. Söz konusu diyet sayesinde kan şekeri ve insülin seviyelerinde büyük düşüşlerin gerçekleştiği, ketonların artmasıyla da insan sağlığı üzerinde çok sayıda faydası olduğu gözlemlenmiştir. Diğer faydalı olduğu alanlar ise; zihinde berraklık, algı ve enerji artışı, açlık hissinde gerileme, genel cilt durumunda iyileşme ve aknelerde azalma, trigliserid ve kolesterol seviyelerinde sabitlik, hormon regülasyonu ve PMS semptomlarında azalmalardır.

Standart, Döngüsel, Hedefli ve Yüksek Proteinli olarak çeşitleri mevcuttur. Ancak genel olarak, makarna, pilav, ekmek gibi karbonhidrat deposu besinler yerine; yağlı balık, zeytinyağı, tereyağı gibi protein ve yağ bakımından zengin besinlerin tüketildiği sağlıklı bir beslenme türüdür.

Ketojenik diyette yenmesi gerekenler; et (kırmızı et, biftek, organik tavuk, hindi), yağlı balık (somon, alabalık, ton balığı ve uskumru), yumurta, tereyağ, peynir (işlenmemiş peynir), sağlıklı yağlar (sızma zeytinyağı, hindistancevizi yağı, avokado yağı), avokado, yeşil sebzeler (domates, soğan, biber vb.), tuz biber ve çeşitli sağlıklı bitki ve baharatlardır.

Ketojenik diyette yememeniz gerekenler; şekerli yiyecekler, tahıllar veya nişastalar, meyve (çilek gibi küçük porsiyonlar hariç), fasulye veya baklagiller, kök sebzeler ve yumrular, az yağlı veya diyet ürünleri, bazı çeşniler veya soslar, sağlıksız yağ, alkol, şekersiz diyet gıdalar gibi yüksek karbonhidratları gıdalardır.

Ketojenik beslenme diyetinin, sürekli ilaç kullanan kişiler dışında herkes için olduğu belirtilen uzmanlar, ilaç kullanan kişilerde mutlaka doktor onayı ile bu beslenme programlarına katılım sağlanmalıdır. Ancak diyet; hamilelere, çocuklara, hipoglisemi riski altındakilere ve çok düşük BMI (vücut kitle endeksi ) olan kişilere tavsiye edilmez.

Kaynak:

getappvice.com/tr/yeni-baslayanlar-icin-ketojenik-diyet-ve-beslenme-rehberi

www.supplementler.com/bilgi-bankasi/

www.thelifeco.com/tr/blog/ketojenik-diyetin-temelleri/

19 August 2019
Beynimize daha çok enerji veren ketonlar