Haydi Çocuklar Mutfağa
Günümüzde anne babaların bir bölümü, 2000’li yılların başlarında ortaya çıkan ‘helikopter anne-baba’ kavramına neden olan davranışlarıyla; çocuklarının olası ihtiyaçları için ‘havada’ hazır bekliyor. Çocuğun henüz ‘bu sorunu nasıl çözerim’ sorusunu kendine bile sormasına izin vermiyor, onlara kıyamıyor ve verilecek küçük işleri bile sırtlarına yük bindirmek olarak görüyor.
Ancak uzmanlar, pek çok artısına ek olarak, çocuğa kendisine güven duygusunu kazandırabilmek için, bazı sorumluluklar vermenin, bazı konularda yardım etmeleri konusunda fırsat tanımanın çok önemli olduğunu söylüyor. Bu konuda da pek çok araştırma ve kitap var. İşte bu noktadan yola çıkarak, en keyifli aktivitelerden birine; çocuklarla birlikte yemek yapmak konusuna değinmek istiyoruz.
Araştırmalar, çocuklarla yemek yapmamın, onların matematik zekasına, dil öğrenme becerisine, duygusal ve fiziksel gelişimlerine yardımcı olduğunu gösteriyor.
4 yaşından itibaren damak zevkimiz gelişmeye başlıyor. Ve 5 duyu organımızla yeni bir şeyler öğreniyoruz. Çocuklarımızın yeni tat, koku ve şekillerle tanıştıkları mutfak ortamı, bu nedenle son derece uygun bir ortam.
Bir malzemenin hangi baharatla tatlandırılabileceği, bir sebzeye ne tür yağın uygun olacağı, onların zihinlerini çalıştırma biçimlerini etkileyerek, yaratıcılıklarını artırıyor.
Mutfak, çocuklara başlangıç düzeyinde matematik bilgisi için de ideal. Saymak, ölçmek, tartmak gibi ifadeler, tarifleri uygularken mutfak ölçüm aletlerini kullanmak da aslında onların ileride görecekleri derslerin temelini atmak anlamına geliyor. Aynı zamanda, hijyen kuralları, zaman kavramı gibi pek çok önemli konuyu aktarmak için de iyi bir fırsat.
Birlikte yoğurt yapmak veya saksıya ekip büyüttüğümüz maydanozu yine birlikte yaptığımız yemeklerde kullanmak, hem çok keyifli hem de biyoloji dersine giriş niteliğinde.
Elbette tüm bu aktiviteler, bir oyun halinde gerçekleştiğinde, onun sorular sormasına, hissettiğini anlatmasına izin verdiğimizde anlamlı. Bu eğlenceli ortam, onun iletişim becerisine de katkı sağlıyor.
Kek yaparken, yumurtanın soframıza geliş sürecini anlattığımızda, sadece bilgi birikimine katkı sağlamıyor, kelime hazinesini de geliştirmiş oluyoruz.
Çocukların sabır ve dikkat konularında gelişimlerine katkılarıyla da birlikte yemek yapmak mükemmel bir aktivite, aynı zamanda bir strateji oyunu.
Küçük görevlerle el becerilerini ve fiziksel gelişimlerini ilerletmelerine yardımcı olup, motor becerilerini ilerletebilmeleri için de iyi bir fırsat.
Bir yemek tarifini uygularken, hedef için adım adım ilerlemek ve sonuca ulaşmak aslında bir hayat dersi. Başarıyla sonuçlanmasa bile… Hüsranla biten bir sonuç, hatanın nereden kaynaklandığını bulmaya çalışmak ve denemekten vazgeçmemeyi öğretmek için iyi bir yol.
Mutfak; pişirme yöntemleri, katkısız ürün kullanımı ve malzemelerin içeriklerini öğretebilmek adına da sağlık beslenme alışkanlığının ilk adımı niteliğinde.
Aktivite tamamlandıktan sonra birlikte temizlemek bile tüm yukarıda saydığımız faydalara katkı sağlıyor.
Elbette dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var, kolayca ulaşabileceği kesici aletler, ocak, fırın gibi tehlikeli ortamlardan uzak kalmasını sağlamak son derece önemli.
Hiçbir zaman geç değil! Çocuklarla kaliteli zamanın yolu mutfaktan geçiyor. Biraz daha ilerleyen yaşlarda, örneğin haftanın bir gününde, onu aşçı ilan etmek, yemek kitapları ve yemek bloglarıyla baş başa bırakıp bir seçim yapmasına izin vermek de iyi bir başlangıç olabilir. İhtiyaç listesini hazırlaması, malzemeleri temini konusunda yardım da keyifli bir aktivite.
Bu tür aktiviteleri zaten evde yapan çocukların, dışarıda farklı bir ortamda da yapabildiklerini görmesi veya hiç yapmamış çocukların da yapabilmesini sağlayan pek çok organizasyon var artık. Örneğin Denge’li İşletmeler’den The Upper Crust çocukların birer minik şef olmasına ve lezzetli pizzalar yapmasına olanak tanıyor. Yine Denge’li İşletmeler’den Bee çocuklara özel yemek yapma workshopları düzenliyor.
Kaynak:
https://www.yesilist.com/cocuklarla-yemek-yapmak-bir-aktiviteden-daha-fazlasi/
https://yemek.com/cocuk-gelisimi-icin-birlikte-yemek-yapmak/
https://cocukvegenc.com/helikopter-anne-baba-nedir/